Как да предпазя своя Android

40_android.jpg

Как да предпазя своя Android

Android се превърна в най-разпространената мобилна операционна система в света. И по същия начин, по който Windows беше (и е) основна цел на създателите на вируси, така и платформата на Google в момента е обект на множество атаки. Всъщност, в момента над 32.8 млн. Android устройства са заразени с някакъв вирус, показват данните на NQ Mobile. Причините за това са много. Като за начало, не всички устройства могат да поддържат най-новите версии на платформата, които са и по-сигурни спрямо предшествениците си. Отделно, Android позволява инсталирането на и на приложения, свалени извън собствения магазин за софтуер на Google – Google Play Store, което е допълнителна платформа за разпространението на заплахи.

Като за начало, здравият разум и бдителното око ще ви помогнат да се защитите. Ако искате да избегнете зловредни приложения, то като за начало използвайте Google Play Store за нов софтуер. Или други проверени източници, като например Android app store на Amazon, а за България – и Viva Apps. Съответно – избягвайте да инсталирате приложения, с които сте се сдобили извън тези места.

Въпреки че разработчиците на софтуер не трябва да преминават през процес на одобрение, за да публикуват програмите си в Google Play (при App Store на Apple това е задължително, като процесът на одобрение може да отнеме дори месец), то поне Google сканира автоматично приложенията за вируси. Компанията има и история при изтеглянето на заразени програми, които буквално наводниха Google Play.

Придържането към приложения от добре познати източници и разработчици би помогнало при предпазването от вируси за Android, които по един или друг начин са успели да прескочат ограниченията на Gooogle. Освен това, използването на софтуер от доказани имена в разработката на приложения ще ви предпази и от друг често срещан проблем – зле написани, бъгави приложения и спамещи приложения.

Дори и когато използвате Google Play Store Обаче трябва наистина да проверите приложението, което сте на път да инсталирате, преди да сте направили (може би) грешка. Един вид – три пъти мери, веднъж режи, колкото и досадно да е това. Внимавайте дори когато попаднете на приложения с високи рейтинги и множество сваляния, но са с минимален брой ревюта (или потребителски коментари). Причината: създателят на вируса може да се опитва да привлече вниманието ви с мними инсталации и рейтинги, зад които не стоят реални потребители. Не е никак лошо да проверите и какви функции на телефона ви ще се опитва да използва приложението, след като го инсталирате. Това може да стане и през браузъра на компютъра ви, през който може да проверите всичко за софтуера, с който се каните да се сдобиете. По този начин може да се предпазите от фалшиви приложения – защо му е на софтуер, който активира светкавицата  на телефона като фенерче да иска позволение на изпраща SMS-и, например?

Ако все пак сте решили да посещавате външни сайтове, от който да се сдобивате с приложения за смартфона или таблета си, то поне се сдобийте с антивирусно решение за тези си устройства. Защото освен защита от вируси, те предлагат и други полезни функционалности – например възможност за дистанционно изтриване на данните ви от телефона ви, който може да бъде изгубен или дори откраднат. Подобно решение е ESET Mobile Security за Android.

И внимавайте какво и откъде сваляте, най-вече!

Още нoвини

Виж всички