Липсата на IT образование ще е основно предизвикателство пред IT сигурността през 2017 г.

Spas_Bloomberg_Jan_17.png

Липсата на IT образование ще е основно предизвикателство пред IT сигурността през 2017 г.

Стратегията за кибер-сигурност и стратегията за развитие на образованието се разминават драстично. Това води до сериозни пропуски и липса на ефективно обучение, което да превърне сърфирането в интернет в по-безопасно за потребителите.“ Това заяви търговският директор на CENTIO Professional IT Security Спас Иванов в ефира на Bloomberg TV.

Все по-голяма е бездната между скоростта, с която навлизат нови технологии, и възможността потребителите да придобият необходимите познания за безопасна работа с тях. Липсата на образователни инициативи e основна причина за повишаване на риска за кибер-сигурността, породена именно от този фактор.

Необходимо е да бъде приложена стратегия за внедряване на IT култура в образователната система и извън нея. В противен случай тази стратегия няма да види бял свят, а нивото на уязвимост на интернет потребителите, без подходящи знания, ще се увеличава прогресивно,“ добави Иванов по кибер-сигурност.

Предизвикателствата пред сектора за информационна сигурност през 2017 г. идват именно от липсата на базови навици за сигурност при използването на информационни технологии. Особено уязвима група са хората, които са извън училищата и университетите и ползват активно интернет. Актуализация на образователните програми и обучения би допринесла за повишаване на техните познания за сигурна работа онлайн. Ползата – редуциране на процента успешни кибер атаки, съответно загубени данни, средства, време и нерви.

Цялото интервю на Спас Иванов може да гледате по-долу:

Още нoвини

Виж всички